Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 dolog ami károsítja a spermákat

2010.04.20

Szoros nadrág, vöröshús, varicocele, stressz? Melyek ezek közül azok, amik tényleg károsítják a spermáid? Rengeteg városi legenda kering arról, mi az, ami spermagyilkos. Az alábbi cikkünk segít elkülöníteni a valóságot a mítosztól.

Míg sokan úgy nőnek fel, hogy azt hallják, a sok szénsavas üdítő vagy a szoros alsónadrág miatt később nehézségeik lesznek az apává válás terén, a tudományos kutatások nem támasztják alá ezeket a rémhíreket.

Ugyanakkor egy kevésbé ismert jelenség, a here visszértágulat (varicocele) a leggyakoribb, ám kezelhető oka a férfi terméketlenségnek. A here visszértágulat során a visszerek körbeveszik a herét, általában a baloldalit. Ezek növelik a here hőmérsékletét, mely a műtét után csökken.  Ezért is fontos bárminemű elváltozás tapasztalásakor urulógushoz fordulni.

 

1. Boxer vagy hagyományos alsónadrág?

Miért mondják, hogy a boxer egészségesebb? Tudjuk, hogy a magasabb hőmérséklet negatívan hat a herék működésére, a spermák egészségére, így a cél a herezacskók minél távolabb tartása a testtől, annak melegétől. Erre a célra a boxer sokkal megfelelőbbnek tűnik, mint a hagyományos alsónadrág. Azonban a tények mást mondanak.

 A New York Állami Egyetem kísérlete során 97 férfit vizsgáltak, hogy megtudják, az alsónadrág milyen mértékben hat a spermiumokra. Azt tapasztalták, hogy a különböző alsókat hordó férfiak heréinek hőmérsékletében csupán 0.3 celsius fok különbség volt. Tehát elmondható, hogy az alsónadrág fajtája nem jelent lényeges különbséget a spermák egészségét illetően.

2. Laptop

Amennyiben el akarod kerülni, hogy magas hőmérséklet érje a heréidet, akkor ne tedd az öledbe a laptopod, ami hőt termel!  Egy tanulmány szerint a laptop ölbeli használata akár több fokkal is növelheti a herezacskók hőmérsékletét. És akkor még nem beszéltünk a modern, rádióhullámokkal működő elektronikus eszközök (wi-fi-t használó laptop, mobiltelefon) spermákra gyakorolt hatásairól, melyet még most vizsgálnak.

3. Jacuzzi

A házi masszázskád használatánál szintén a magas hőmérséklet jelent veszélyt a spermák termelődésére és  minőségére. A szauna és gőzfürdő rendszeres használata hasonló problémákat okozhat. Természetesen egy-egy alkalom még nem jelent gondot, ám nem árt emlékezni arra, hogy a meleg olyannyira nem tesz jót a herék működésének, hogy nem véletlenül helyezkednek el a testen kívül.

4. Elhízás

Köztudott, hogy az elhízás rengeteg egészségügyi probléma okozója, s a csökkent spermaszám is ezek közé tartozik. Az elhízás kétféleképpen is befolyásolhatja a herék működését. Egyrészt felborítja a hormonális működést, a tesztoszteront a megszokottól nagyobb mértékben alakítva ösztradiollá (női nemi hormonná), mely hatására csökken a spermaszám és spermaminőség.  A másik hatás a testhőmérséklet növekedése a herékben.

5. Szteroidok

A szteroidok számos negatív hatásáról gyakran olvashatsz, ám a spermákat károsító hatásai nem olyan ismertek. Az anabolikus szteroidokat használók hormonrendszere felborul, és akár sterilitást is okozhat. Ezek a szerek míg növelik az izmot, a szervezet saját tesztoszteron termelését olyan szinten csökkentik, hogy a spermaszám akár nullára is csökkenhet.

6. Dohányzás

A dohányzás nem csak tüdőrákot okoz, de a spermiumok számát és minőségét is csökkenti. Felejtsd el a filmeken látott, szájában cigarettával a jacuzziban ülő macsó mintát. Az ilyen pasik már rég tönkrevágták a spermáik egészségét!

7.  Drogok

 A marihuána használata felboríthatja a hormonrendszert, csökkentheti a spermák minőségét és mennyiségét. A kokain rontja a herezacskók vérellátását, így akár a heréidben is kaphatsz stroke-ot. Egyes fájdalomcsillapítók narkotikumokat tartalmazhatnak, mely a hormonháztartásra is hatással lehetnek, csökkentve a tesztoszteronszintet.

8. Vitaminok, ásványi anyagok

TE mennyiben károsítottad már, ideje hogy tegyél valamit, hogy minden rendben legyen!
 

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás több szempontból is nagyon fontos,  az antioxidánsokban gazdag étrend pedig javítja a sperma minőségét. A spenót, folsavtartalma miatt, szintén jó hatással van a spermaminőségre.

9. Vörös hús

Egy nemrég elvégzett kísérlet eredménye szerint a több proteint  fogyasztó férfiaknál gyakoribbak voltak a sperma abnormalitások, ám a kutatás nem vizsgálta, hogy a protein milyen forrásból származik.

10. Stressz

A stressz férfiak termékenyítőképességére gyakorolt hatásairól még nincsenek perdöntő bizonyítékkal rendelkező kutatások,  ám minden bizonnyal a stressz okozta pszichológiai problémák okozhatnak termékenységi problémát is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.