Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Robert Pattinson

2010.04.18

ÉLETRAJZ:
Kép Robert Thomas-Pattinson 1986. május 13-án született Londonban, Angliában. Angol színész, modell és zenész.
Édesanyja, Claire egy modellügynökségnél dolgozik, míg édesapja, Richard autókat importál és ad elaz USA-ból.
Rob a Tower House School-t és a Harrodian School-t végezte el, majd egy amatõr színházi csoportba állt be, a Barnes Theatre Company-be. Néhány szerep után szerepelhetett a Tess of the D'Urbervilles címû tv-sorozatban is, majd ez után nagyobb szerepekhez is szerett volna hozzájutni.
Ekkor igazából csak színész szeretett volna lenni, ám modellként is sikeres pálya állt elõtte. 12 évesen kezdett modellkedni, de csak pár év múlva gondolta komolyan, addig nem igazán foglalkozott vele. ,, Amikor elkezdtem modellkedni, egészen magas voltam, és úgy néztem ki, mint egy lány, és ezért akkoriban rengeteg munkát kaptam. Aztán elkezdetem egyre jobban úgy kinézni, mint egy férfi, és már nem igazán kerestek. Azt hiszem, ez egy szerencsétlen rész a modellkarrieremben.” Ennek ellenére szerepelt a Hackett 2007. õszi kampányában.

Elsõ mondhatni nagyobb szerepe, és egyben színészi pályájának kezdete a német Ring of the Nibelungs (A Gyûrû Átka) címû tvfilmben volt mint Giselher, majd szerepelt még 2005-ben Mira Nair rendezõnõ Vanity Fair filmjében is, de mint sok kezdõ színésznek, az õ jelenetét is kivágták a filmbõl, csak a dvd verzión látható.

2005. májusában részt vett a The Woman Before címû film brit premierjén, ahol megismerte Tom Riley rendezõt, aki késõbb ráosztotta Cedric Diggory karakterét a Harry Potter and the Goblet of Fire címû filmben. Szereplése után a The Times kikiáltotta a British Star of Tomorrow-nak, vagyis magyarra fordítva a Holnap sztárjának. Mások már az új Jude Law-t látják benne.

KARRIERJE:
Mint színész, az igazi áttörést Edward Cullen karaktere Kép hozta meg számára a 2008-ban bemutatott Twilight (Alkonyat) címû filmben. A film Stephenie Meyer azonos címû bestseller könyvének filmes adaptációja, melynek van még további három része, amiket szintén megfilmesítenek: a New Moon (Újhold), melyben Edward körül forog majd minden, de mégsem szerepel végig benne, az Eclipse (Napfogyatkozás), és a Breaking Dawn (Hajnalhasadás) melyekben fõszerepet játszik.

További projektjei a Little Ashes, melyben a híres spanyol festõ, Salvador Dalí bõrébe bújik, a How To Be címû brit komédia, és egy rövidfilm, a The Summer House, valamint 2010-ben David Pugh színházi rendezõ által rendezett darabban is szerepelni fog, melyet a 81. Academy Awards-on jelentett be 2009. február 22-én.
Továbbá 2010-ben láthatjuk majd a Remember Me címû filmben Emilie de Ravin oldalán mint Tyler, szintén 2010-ben ismét Edward Cullen-ként borzolja majd a kedélyeket: jön a The Twilight Saga: Eclipse (Napfogyatkozás), majd miután a mozizók felocsúdtak a vámpír kísértésébõl megnézhetik Phineas-ként az Unbound Captives címû produkcióban.

Robert nem csak mint színész, hanem mint zenész is tehetséges: gitáron és zongorán is játszik, valamint saját zenéit komponálja. Hallhatjuk a Twilight soundtrack-on két dalban is, a Never Think-ben, amit Sam Bradley-vel írt, és a Let Me Sign címû dalban is, melyet Marcus Foster-rel és Bobby Long-gal írt. Amikor a dalokat megmutatta Catherine Hardwicke rendezõnõnek, rögtön megtetszettek neki, és elmondása szerint beleillettek a filmbe. A Never Think címû dalt például akkor hallhatjuk, amikor Bellával a támadás után egy étteremben ülnek, és Edward bevallja a lánynak, hogy képes az emberek gondolataiban olvasni, kivéve az övében.
Továbbá a How To Be címû film soundtrackjén is található három szám, melyet Robert és Joe Hastings írt közösen. Robert elmondása szerint sohasem csinált professzionálisan filmzeneírást és ezekhez hasonlót, csupán pubokba lépett fel. Majd amikor profi zenész karrierjérõl kérdezték, szerényen csak annyit mondott, hogy a zenélés a b-terve, ha a színészkedés megbukna.

ÉRDEKESSÉGEK, TUDNIVALÓK:
Három évesen kezdett zongorázni, és öt évesen gitározni tanulni.
Van két nõvére, Lizzy, aki forgatókönyv- és dalszövegíró és Victoria, aki reklámkészítéssel foglalkozik.
Stanislav Ianevski-vel és Katie Leung-gal a Harry Potter and the Goblet of Fire forgatásán barátkozott össze, és a mai napig jó barátok.
A Twilight audiokommentárjából megtudhattunk, hogy Robert ért annyira a sportokhoz, mint a filmben Kristen. Bár a Harry Potter meghallgatásán mást mondott: a darts és az úszás az õ sportja, továbbá kedveli még a labdarúgást is.
Elmondása szerint színészi karrierjében és munkáiban Jack Nicholson inspirálja.
2008-ban õt nevezték meg az egyik LA Times Breakout Star-nak, és szintén egynek a Forbes Breakout Star-ok közül.
2008-ban õ kapta a Hello Magazine Most Attractive Man Award-ját.
Egyszer, amikor nagyon rossz napja volt, meghívta az egyik rajongóját vacsorázni.
Az Arsenal Football Club nagy szurkolója.
12 éves koráig a nõvérei beöltöztették lánynak, és Claudia-nak hívták. Aztán magániskolába ment, fölfedezte a hajzselét, jól nézett ki, és elmondása szerint többé nem öltöztették be.
,,A Harry Potter londoni premierje elõtti napon a Leicester Square-en ültem, boldog voltam a premier miatt, aztán egyszercsak hiretelen idegenek kezdték el sikítozni a nevemet. Csodálatos, leírhatatlan.”
Megtanult könnyûbúvár-felszereléssel merülni a Harry Potter-beli szerepe miatt.
2008-ban a Moviefone Hot 25 Under 25 listán a 23. lett.
3000 ember közül választották ki Edward szerepére, a Twilight c. filmbe.
2008-ban a Rolling Stone Magazin az év Legszexisebb színészének választotta.
Kedvenc étele a gyorskaja.
Egy Bad Girl nevû zenekarnak a tagja.
Piton professzor szerepét is szívesen eljátszotta volna a Harry Potterben.
10 évesen dolgozott elõször. Újságkihordással keresett zsebpénzt.
Kisgyerekként a vezetékneve miatt Patty-nek csúfolták
Tizenkét évesen kizárták az iskolából.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.